Inca bessen gezond

Inca bessen gezond

De vraag die wij vaak gesteld krijgen is: zijn inca bessen gezond? Inca bessen zijn niet zomaar besjes, ze zijn echte ‘superfruits’ omdat ze diverse gezonde voedingsstoffen bevatten. Elke Incabes bevat diverse vitamines en mineralen en bestaat voor ongeveer 16% uit plantaardige eiwitten, een van de hoogste gehaltes die je in fruit kunt aantreffen. Inca bessen zijn vanwege het hoge eiwitgehalte een ideaal ingrediënt voor proteïnesmoothies, die vooral gedronken worden door mensen die intensief trainen en spierherstel willen bevorderen of spieropbouw willen stimuleren.
Inca bessen hebben echter nog een paar andere zeer bijzondere eigenschappen, waardoor inca bessen gezond zijn. Aan de hand van laboratoriumonderzoek is namelijk vastgesteld dat de in Inca bessen aanwezige polyfenolen en carotenoïden mogelijk krachtige antioxidanten zijn en ontstekingsremmende eigenschappen hebben (Wu et al., 2006; Franco et al., 2007) die de groei van longkankercellen kunnen afremmen (Yen et al., 2010) en hepatitis kunnen bestrijden (Arun & Asha, 2007). Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Inca bessen de bloedsuikerspiegel en bloeddruk kunnen reguleren (Pinto et al., 2009) en dat de kleine hoeveelheid melatonine die in Inca bessen zit een rol speelt bij het verkleinen van het risico op neurodegeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (Kolar & Malbeck, 2009). Uiteraard dient er nog veel meer onderzoek te worden gedaan naar de heilzame effecten van Inca bessen, maar vooralsnog lijken de resultaten veelbelovend.

Inca bessen en eiwitten

De açai bes staat bijvoorbeeld ook bekend om haar hoge gehalte eiwitten, maar deze bes komt niet hoger dan een score van 8-12% maximum. Goed, u zult zich nu mogelijkerwijs afvragen wat hier zo bijzonder aan is. Wij kunnen daarop antwoorden dat er geen enkele fruitsoort ter wereld bekend is, die zoveel proteïne bevat en proteïne is een zeer essentieel voedingsbestanddeel voor uw lichaam om u gezond en fit te houden. Met name voor mensen die intensief sporten en veel bewegen of zwaar werk verrichten zijn eiwitten een absolute must. Proteïnen zijn de meest essentiële bouwstoffen voor onze spieren, want zonder proteïnen of eiwitten kunnen onze spieren zich niet handhaven en opbouwen tot gezonde proporties, om de taken te verrichten waarvoor ze aangewend worden door het menselijke lichaam. Het is niet voor niets dat met name proteïne poeders zo populair zijn onder zowel amateur alsook professionele sporters. Dit omdat het de basis vormt van hun spierkracht en fysieke uithoudingsvermogen en zonder deze proteïnen tot veel minder indrukwekkende resultaten in staat zouden zijn. Om gezonde spiermassa te ontwikkelen is het zeer belangrijk dat hiervoor ook de benodigde bouwstoffen aanwezig zijn in ons lichaam. Dit zijn onder andere proteïnen, alsook koolhydraten en gezonde suikers. Verder zijn eiwitten zeer belangrijk voor een veelvoud aan biochemische processen in ons lichaam, met name op het cellulair niveau. Veel eiwitten of proteïnen functioneren als katalysatoren in deze biochemische processen. Dit soort eiwitten zijn ook wel bekend onder de naam enzymen. Deze zijn zeer essentieel voor ons stofwisselingsproces en uiterst belangrijk voor de opname van voedingsstoffen uit ons spijsverteringskanaal. Enzymen zijn tevens erg belangrijk voor het omzetten van bouwstoffen in energie voor ons lichaam. Ook zijn eiwitten bijvoorbeeld belangrijk voor de vorming van bepaalde structuren in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld ons cytoskelet. Het cytoskelet bestaat uit verschillende soorten polymeren van eiwitten in cellen, die samen zorgen voor stevigheid, vorm en beweeglijkheid van de celstructuren in ons lichaam. Eiwitten zijn ook betrokken bij het transporteren van voedingsstoffen in, uit en om onze lichaamscellen heen. Transport van deze stoffen in, uit, om en door onze lichaamscellen vindt onder andere plaats via het eerder genoemde cytoskelet. Ook zijn er verschillende hormonen die in de vorm van eiwitten voorkomen en zorg dragen voor de communicatie tussen cellen op afstand van elkaar. Tot slot kunnen we nog vermelden dat niet elk eiwit een zelfstandige functie heeft, maar vaak deel uit maakt van eiwitcomplexen, die zeer specifieke en meestal veelvuldige en zeer belangrijke en complexe taken op zich nemen om ons lichaam goed te laten functioneren en gezond te houden.

Inca bessen en pectine

Een andere bijzonder stofje wat aanwezig is in de Inca bes of gouden bes is het stofje pectine. Dit is een begrip waar vele mensen vast wel eens van gehoord hebben, maar vermoedelijk niet precies van weten wat het is. Daarom gaan we hier wat dieper in op de precieze werking van pectine op het menselijke lichaam. De meeste mensen kennen het begrip pectine van de door hun gekochte jamproducten. Pectine is namelijk een stof die meestal als verdikkingsmiddel wordt toegevoegd. Omdat de meeste vruchtensoorten niet genoeg pectine bevatten, wordt dit er vaak kunstmatig aan toegevoegd, zodat de jam stevig genoeg en niet te vloeibaar van vorm is. Pectine komt ook voor in drop en hoestpastilles. Dit omdat het onze keel en luchtwegen van een zacht dun laagje voorziet, wat met name kriebelhoest tegengaat. Pectine is volgens de wetenschap een heteropolysacharide. Dit begrip betekent simpelweg dat er meerdere vormen van monosachariden voorkomen in deze polysacharidevorm. Als er slechts één soort monosacharide zou voorkomen in een polysacharide, dan zou deze een homopolysacharide genoemd worden. We zijn het begrip polysachariden al vaker tegen gekomen in verschillende blogs, met name over producten als aloë vera en de medicinale paddenstoelen. Polysachariden zijn simpelweg vertaald meervoudige suikers en deze hebben een sterk onderbouwende functie voor ons fysieke lichaam. Ook zijn zij uit onderzoek bijzonder effectief gebleken tegen het vormen van cel mutatie, wat uiteindelijk kan leiden tot een ziektebeeld als kanker. De inname van polysachariden zorgt voor een flinke boost voor ons immuunsysteem en levert daarnaast een grote hoeveelheid gezonde energie voor het menselijke lichaam. Volgens sommige wetenschappelijke bronnen zouden polysachariden de sterkste immuunsysteem ondersteunende stoffen zijn die bekend zijn in de medische wereld. Een andere prachtige bijkomstigheid is het feit dat deze meervoudige suikers mooi gelijk verdeeld worden qua opnamen in ons bloed. Dit voorkomt, zoals met snelle en ongezonde suikers het geval is, pieken in onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast remmen deze polysachariden in de vorm van pectine ook nog eens te hoge glucose gehaltes in de bloedsuikerspiegel af, wat een prachtige bijkomstige eigenschap is voor mensen met het verschijnsel diabetes. Pectine is tot slot ook nog een prima voedingsstof tegen te hoge ongezonde cholesterol (L.D.L. cholesterol) gehaltes.
Verder is de Inca of gouden bes aan nog een aantal andere bijzonder voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld de zogenaamde bio flavonoïden. Bio flavonoïden staan ook wel simpelweg bekend als vitamine P. Vitamine P helpt ons lichaam bij het opnemen en absorberen van vitamine C. Beide staan bekend om hun sterke werking als antioxidanten in ons lichaam. We hebben het thema antioxidant al tot in den treure behandeld in andere blogs, dus we zullen er hier niet al te diep op ingaan, maar de naam zegt al waar het hier om gaat. Antioxidanten gaan oxidatieprocessen in ons lichaam tegen. Dit zijn processen die te vergelijken zijn met het effect van zuurstof op metaal, wat we allemaal wel kennen als roest. Antioxidanten gaan de werking tegen van stoffen die dit effect in ons lichaam kunnen bewerkstelligen en die wel bekend staan als de zogenaamde vrije radicalen, waar iedereen in tijden als deze vast en zeker wel eens van gehoord heeft. Vrije radicalen zijn in staat om door deze oxidatieprocessen aanzienlijke schade aan te richten aan ons fysieke lichaam en beschadigen met name onze lichamelijke celstructuur. Hierdoor zijn ze in staat om ons celweefsel te doen muteren, wat uiteindelijk kan leiden tot het zeer gevreesde ziektebeeld kanker. Om deze processen te voorkomen is het dus noodzakelijk en belangrijk om grote hoeveelheden antioxidanten via ons voedsel binnen te krijgen. Verder ondersteunen de bio flavonoïden ook onze bloedvaten en bezitten ze ontstekingsremmende eigenschappen.

Inca bessen en andere voedingsstoffen

Tot slot bezitten de overheerlijke Inca bessen ook nog eens een bijzonder hoge dosering aan vitamine A, B1, B2, B6, B12 en C. Vitamine A helpt ter ondersteuning van ons immuunsysteem en is met name belangrijk voor het repareren van body tissue en helpt onze huid beschermen tegen beschadiging door te veel zonlicht. Vitamine C beschermt onder andere ons hart en bloedvaten tegen de desastreuze werking van vrije radicalen en ondersteunt bij de aanmaak van collageen en glycosaminoglycaan. Laatst genoemde is een stof die onze bloedvaten verstevigd. Collageen is met name belangrijk voor het onderhouden en verstevigen van onze haren, nagels, botten, kraakbeen en bindweefsel. De B-vitaminen zijn over het algemeen zeer belangrijk voor een veelvoud aan verschillende processen in ons lichaam. Voor meer informatie over de B-vitaminen verwijzen wij u door naar deze informatie over B vitamines waar u duidelijk zal worden hoe bijzonder en belangrijk deze B-vitamine voor ons lichaam zijn. We kunnen nu alvast verklappen dat hun effect op onze hersenchemie één van de belangrijkste redenen is waarom wij dienen te zorgen voor genoeg B-vitaminen in onze dagelijkse voeding. Ook bezitten ze eigenschappen die van groot belang zijn voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel. Ook het feit dat vitamine B12 voorkomt in deze bes, maakt de Inca bes tot een zeer bijzonder voedingsproduct. U kunt in deze informatie over vitamine B12 lezen waarom vitamine B12 lezen waarom vitamine B12 zo bijzonder is voor onze gezondheid, maar ook hier geld wederom dat deze vitamine zeer belangrijk is voor onze geestelijke gemoedstoestand. Vitamine B-complex wordt vaak ingezet bij mensen met ontregelde hersenchemie, wat kan leiden tot ernstige depressiviteit en andere gedrag- en gevoelsstoornissen. Ook bezit de Inca bes een flinke dosis fosfor, wat met name erg belangrijk is voor het verkrijgen van grote hoeveelheden energie en uithoudingsvermogen voor ons fysieke lichaam. Ook is het vitaal voor een gezonde en sterke botstructuur. Tot slot lijken er duidelijke aanwijzingen te bestaan dat de Inca bes een aantal krachtige eigenschappen blijkt te bezitten op het gebied van het bestrijden van bacteriën, virussen en zo mogelijk ook schimmels en parasieten, al zijn de laatste twee nog in onderzoek en is men hier nog niet van overtuigd. Ook lijkt deze bes een positief effect te hebben bij mensen met hypertensie, oftewel een te hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er stoffen gevonden onder de naam ‘withanoliden’, waaruit de wetenschap af heeft geleid dat ze een sterk remmende werking hebben op de vorming van kanker in ons lichaam. Dit is met name uit onderzoek bij dieren naar voren gekomen. Ook in de traditionele geneeskunst wordt deze bes gebruikt tegen een uitgebreid scala aan ziektebeelden, zoals kankervorming, leukemie, diabetes, malaria, astma, hepatitis, dermatitis en reumatische aandoeningen. Tot slot is er zelfs melatonine gevonden in de Inca bes, wat een stofje is wat zeer belangrijk is voor ons fysieke bioritme. Ook is uit dieronderzoek gebleken dat melatonine mogelijk een remmende werking heeft op oxidatieve stress, oftewel de werking die veroorzaakt wordt door vrije radicalen en mogelijk kanker tot gevolg kan hebben. Tevens lijkt melatonine neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer en de ziekte van Parkinson mogelijk af te remmen, welke meestal voorkomen op hogere leeftijd. Al met al moge het nu meer dan duidelijk zijn dat het hier niet zomaar gaat om een lukraak besje, maar dat we hier te maken hebben met één van de meest potente en gezondheid bevorderende bessensoorten ter wereld.

You may also like...